Изкуството за Вземане на Решения

„През дългия си живот като мъж, лекар, и предприемач трябваше да взема много , много важни решения. Под важно решение имам предвид онзи тип избор, при който вие играете не само с икономически или управленски ресурси на вашата фирма, но преди всичко с емоционални.

От всички тези преживявания извлякох поредица от житейски уроци, много от които оставиха следи по кожата ми.

Първо съображение: истинските важни решения не се вземат на рационална основа, а на емоционална. Действаме, избираме и придобиваме (тези, които изучават маркетинг, знаят това много добре) след хаотична суматоха на чувствата, независимо дали са положителни или отрицателни (вълнение, страх, забавление, безпокойство).

Най-добрият пример за нашето време е закупуването на смартфона, истински много скъп символ на състоянието, който хората сменят на всеки 2-3 години (някои дори всяка година) често, без дори да могат да си го позволят, а само чрез зараза от ентусиазма, отприщен от бомбардировките. на медийните стимули поради пускането на нови модели.

След като изясних този въпрос, повтарям, че рационалността е необходима както преди, така и след фазата на вземане на решение (която остава изключително емоционална). Студеният анализ на плюсовете и минусите е важен като несъзнателна основа за „задвижване“ на импулса за вземане на решение. В същото време рационалността ще послужи по-късно, за обективна оценка на резултатите от избора на човек.

Рационалното и емоционалното трябва да имат правилната комбинация, защото излишъкът от рационалност се превръща в идеалното алиби за не-решения (със сигурност познавате някой, който винаги отлага чакането на точния момент, за да направи нещо, момент, който очевидно никога не идва и това прави животът му незначителен и без удовлетворения), но в същото време злоупотребата с емоции

без важни етични и социални основи ще направи живота ви нестабилен, рискувайки да ви накара да понесете големи удари.

Изкуството да взимаш решения е необходимо, когато избираш човека, с когото искаш да споделиш живота си, къщата, в която да живееш, проучванията, които трябва да направиш в бизнеса си, хората, които да присъстват в професията, която да упражняваш. Вземане на решение за „мускул“, който трябва да се тренира от най-ранна възраст. Ако сте свикнали да ви помагат винаги другите, или сте стимулирани да обмисляте всяко решение, или да „накарате тези, които знаят повече от вас и искат само вашето добро, да решат, вашият умствен„ мускул “ще атрофира все повече и повече.

Това е така, защото вземането на решения включва правене на избор.

Изборът по своята същност е насочен към една цел, докато жертвате друга. Това, което обикновено жертваме, е мнението на някой, с когото сме много близки (например родител, който би искал да ходим на кафе при него всеки ден, или актив, за който се грижим сега, за да получим такъв, който да бъде по-полезен в бъдеще (класически пример са тези, които, за да запазят непокътната паметта от миналото, не продават земя или къщи наследени, свързани със спомените на родителите, може би напълно непродуктивни, те се влошават в продължение на години, защото „кой знае какво биха казали роднините за мен, ако ги дам на някой извън семейството“).

Следователно изборът е труден не само поради икономическите им последици, но преди всичко поради емоционалната страна.

Страхуваме се да не се харесаме на другите, на околните и затова се бавим, за да избегнем сблъсъци, дискусии, кавги, злоба или ужилване.

И трябва да имаме предвид, че има сила, която няма чувства, която не се нуждае от пари и която неуморно напредва към всяко решение (или не-решение), което вземаме: времето.

Поемането на път и поддържането на курса стабилен гарантира, че ще се възползваме максимално от годините, в които можем да живеем на тази земя. Защо да чакаме, губейки възможностите да се наслаждаваме на момента, да чакаме идеални условия, които може никога да не дойдат или ще бъдат там, когато сме стари и уморени.

В заключение, изкуството на вземане на решения е баланс на причини и емоции, но също така и на съзнанието, че всички ние – от най-могъщия господар на борсата до най-скромния жител на Третия свят – имаме срок на годност.

Научаването да избираме ни позволява да насочваме живота си и да се възползваме максимално от времето, което имаме, за да си струва да живеем.“

П.Масау ,OSM International

А Вас какво Ви води, за да вземете определено решение? Пишете ми:)

13 thoughts on “Изкуството за Вземане на Решения”

  1. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *