ЗАЩО ДЕЛЕГИРАНЕТО Е ТОЛКОВА ТРУДНО

При разглеждането на въпроса за делегирането във фирмата говорим за необходимостта да се приложат всички действия, необходими, за да се гарантира, че делегатът/на когото е възложена дейност/ е в състояние да свърши работата успешно, а след това да обърнем внимание на  организационни диаграми,  длъжностни характеристики, процедури, системи за контрол.
Но всичко това не работи, ако няма основна съставка:
 способността да се доверяваме на способностите на другите и на тяхното чувство за отговорност. Когато делегирате отговорност на човек (а аз по чудо делегирам отговорности, а не дейности), вие всъщност му възлагате доверието.
Трябва да знаете, че резултатът, който този човек ще ви донесе, със сигурност ще се различава от това, което сте искали. Това е имплицитен резултат от оставянето на хората да изразяват себе си: те правят нещата така, както смятат, че трябва. Което не е начинът, по който бихте го направили, дори ако в крайна сметка резултатът е сравним. 
 
Въпросът е, че това, което се прави по различен начин от начина, по който бихте го направили, ви плаши, защото представлява неизвестно.
„Ще бъде ли клиентът доволен така или иначе?“, „Ще доставим ли все пак навреме?“, „Ще получим ли този резултат?“

Готови ли сте да приемете идеята, че другите могат да направят нещата вместо вас? Че вие ​​не сте този с идеите, най-добрият, най-внимателният от всички, незаменимият? Готови ли сте да го пуснете, да не се намесвате?

Ако да, добре. Ако не, спестете парите за консултанти, енергията да търсите несъществуващи решения , времето, прекарано в създаването на организацията, процедурите, политиките, регламентите. Трябва да го направите сами, трябва да продължите да живеете във фирмата и да правите всичко сами! Проблемът сте вие, помирете се със себе си, възвърнете доверието в другите, тогава нека говорим за делегиране.
 
Как се справяте с процеса на делегиране от 1 до 10/като 10 е най-добре/?

3 thoughts on “ЗАЩО ДЕЛЕГИРАНЕТО Е ТОЛКОВА ТРУДНО”

  1. I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *